Ben je op zoek naar een fris, lekker en gemakkelijk recept voor een dessert? Dan is deze cheesecake in glas met passievrucht écht wat voor jou! De romige cheesecake en de frisse passievruchten combineren ontzettend goed en maken het tot een ideaal toetje voor zomerse dagen.

In de zomer sta ik het liefst ‘s avonds niet te lang in de keuken. Een toetje in een glaasje is dan ook het ideale nagerecht. Je maakt het ‘s ochtends klaar, zet het in de koelkast en hoeft het ‘s avonds na het eten of de barbecue alleen nog maar even te pakken en te decoreren.

Dit recept voor cheesecake in glas maak je met passievrucht. Het is een erg gemakkelijk toetje om te maken en het kan prima van te voren klaar gemaakt worden. Ideaal dus voor een feestje, barbecue of toetjes-buffet. Je zou het zelfs ook nog mee kunnen nemen voor een picknick! Een lekker fris toetje als ideale afsluiter van je etentje.

Passievrucht is één van mijn favoriete smaken voor in de zomer. Zodra ze er zijn maak ik er graag verse passievruchten-limonade van en, wanneer het nog niet te warm is, bak ik er ook graag mijn favoriete passievruchten taart mee. Dit toetje met passievrucht staat inmiddels ook in dit lijstje. Succes verzekerd!

twee glaasjes met cheesecake met passievrucht toetjes gedecoreerd met passievrucht, munt en framboos

Cheesecake in glas met passievrucht

Cheesecake toetjes in een glaasje zijn niet voor niks populair. Je kunt er alle kanten mee op en eindeloos variëren. Voor dit recept maak je de cheesecake met passievrucht, maar varieer ook gerust eens met frambozen, mango, aardbeien of bosvruchten.

De basis van een cheesecake in glas bestaat uit een verkruimelde (bastogne) koekjes bodem, daarop een romig cheesecake mengsel van roomkaas en slagroom. Daarna maak je het af met een smaakvolle toplaag naar keuze.

cheesecake in een glas met passievrucht toetjes gedecoreerd met passievrucht, munt en framboos

Okay, aan de slag! Wat heb je nodig om dit te maken en hoe maak je het? Wil je het direct maken? Scroll dan door naar het recept. Maak je het voor de eerste keer of kun je wat tips gebruiken, lees dan gewoon verder.

Naar recept gaan
cheesecake in een glas met passievrucht  waarbij er met een lepel een hapje uitgehaald wordt

Wat heb je nodig?

Dit zijn de belangrijkste ingrediënten voor cheesecake in glas met passievrucht

  • Bastogne koekjes
    De basis van veel cheesecakes is een bastogne bodem. Bastogne passen qua smaak het beste bij dit recept. Andere koekjes die ook geschikt zijn voor dit soort toetjes zijn speculoos, speculaasjes, Oreo’s of Maria biscuitjes.
  • Roomkaas
    Voor de basis vulling gebruik je een goede roomkaas, maar die zijn er in verschillende soorten. Ik gebruik het liefst Philadelphia naturel. Die is stevig genoeg en heeft een frisse smaak. Monchou kan ook, maar heeft toch net wat een andere smaak en is iets steviger van structuur. Mascarpone heeft ook een prima geschikte structuur, maar mist net die frisse smaak die een Philadelphia wel heeft. Je kunt dit oplossen door iets meer fruitpuree als smaakmaker toe te voegen.
  • Slagroom
    Om het roomkaasmengsel romig en luchtig te krijgen gebruik je slagroom. Gebruik hiervoor ongezoete en niet opgeklopte slagroom met een vetpercentage van minimaal 32%. De slagroom klop je op met wat suiker, dit kan basterd-, poeder- of gewone kristalsuiker zijn.
  • Passievruchtpuree en verse passievrucht
    Voor dit toetje gebruik je het gemakkelijkste kant en klare passievruchten puree. Deze vind je meestal in de vriezer bij de groothandel of de supermarkt (bevroren passievruchten blokjes). In dit recept ga ik uit van ongesuikerde puree. Wil je zelf puree van verse passievruchten maken, schep dan het vruchtvlees uit de passievruchten, doe ze in de blender en pulseer even 2-3x 2 seconden zodat het sap loslaat, maar de pitjes niet echt kapot gaan. Gebruik ook wat verse passievrucht voor de toplaag, zodat je dan wél wat van de pitjes erin hebt. Dat is niet alleen erg decoratief, maar laat ook direct en duidelijk zien welke smaak dit toetje heeft.
  • Gelatine
    Voor de toplaag maak je een geleilaag van het sap/puree van de passievrucht. Deze geleilaag bindt je met wat gelatine. Voor een lekkere je gelei, week je vooraf de gelatine minstens 30 minuten in koud water. Doe je dit maar heel kort, dan kan je geleilaagje taai worden, wat niet bijdraagt aan een fijn mondgevoel.
ingredienten voor cheesecake in een glas met passievrucht: schaaltjes met passievrucht puree, slagroom, suiker en roomkaas. Daarnaast liggen bastogne koekjes en blaadjes gelatine.
De ingredienten: Passievruchten puree, kandij/bastogne koekjes, gelatine, basterdsuiker, roomkaas en slagroom

Benodigde bakspullen

  • Mixer of garde
    Voor het opkloppen van de slagroom is een mixer handig, maar ook met een handgarde kan dit prima. Je hoeft niet veel slagroom op te kloppen én het hoeft niet heel stevig, dus een elektrische mixer is geen noodzaak.
  • Hakmolentje (optioneel)
    Voor het verkruimelen van de koekjes is een hakmolentje erg handig. Je kunt hiervoor ook het hakmolentje gebruiken wat bij je staafmixer set zit. Je kunt de koekjes ook handmatig fijnmalen door ze in een ziplock zakje te doen, en daarna de koekjes met een deegroller voorzichtig fijn te slaan.
  • Serveer glaasjes
    Dit recept gaat uit van 4 glaasjes van ca 125ml. Wil je de toetjes gebruiken voor een toetjes buffet, dan kun je het ook over wat meer kleinere glaasjes verdelen.

Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie

Hoe maak je cheesecake in glaasjes?

Hier volgen stap voor stap tips voor het maken van dit recept. Het complete recept staat in de receptkaart onderaan.

Naar recept gaan

De koekjesbodem maken

  • Vermaal de bastogne koekjes tot een fijn poeder. Voor ‘normale’ cheesecakes maak je de koekjesbodem van de gemalen koekjes met gesmolten boter, zodat je een stevige en snijdbare bodem hebt. Omdat je deze cheesecake toetjes in een glas serveert, is een stevige bodem niet nodig en kun je het gerust bij alleen verkruimelde koekjes laten.
  • Verdeel de koekkruimels over de glaasjes.

Roomkaas mengsel maken

  • Roer de roomkaas even los, zodat je een mooie gladde massa krijgt die je gemakkelijk kunt mengen zonder klontjes.
  • Klop de slagroom met wat suiker niet té stevig op, maar lobbig (ook wel yoghurtdikte). Dan kun je ‘m gemakkelijker mengen met de roomkaas en krijg je geen klontjes. Klop de slagroom op met wat suiker, op die manier lost de suiker goed op in dit toetje. Indien je geen passievrucht maar een zoetere fruitsoort gebruikt voor dit toetje kun je eventueel iets minder suiker gebruiken.
  • Roer de slagroom in delen door de roomkaas, op die manier mengt het gemakkelijker en krijg je geen klontjes.
  • Roer als laatste een deel van de passievruchten puree door het roomkaas mengsel.
  • Omdat je dit toetje in een glas serveert hoef je dit passievruchten-roomkaasmengsel verder niet te verstevigen met gelatine of een andere versteviger.
  • Verdeel het dit mengsel over de glaasjes op de hoekbodems. Voor een strak resultaat kun je hiervoor een spuitzak gebruiken.
  • Zet de glaasjes in de koelkast en maak ondertussen de toplaag.

De toplaag

  • Voor een mooie geleilaag week je de gelatine minstens 30 minuten in koud water.
  • Verwarm de resterende passievruchten puree met wat suiker. Proef hoeveel suiker je er in wil hebben. De puree mag best lekker fris van smaak zijn, maar het moet niet té zuur zijn. Het mengsel hoeft niet te koken, zodra de suiker opgelost is is het voldoende verwarmd.
  • Haal de gelatine uit het water, laat dit even iets uitlekken en roer het dan door de warme passievruchten puree. Lepel het vruchtvlees uit 1 passievrucht en roer dit door de puree.
  • Zodra het mengsel op kamertemperatuur is kun je het schenken op de roomkaaslaag in de glaasjes. Indien het nog te warm is kan de top van de roomkaas smelten en mengen met de gelei, waardoor deze troebel wordt.
  • Laat de geleilaag in ca 1 uur opstijven.

Serveren

  • Deze cheesecake in glaasjes kun je direct uit de koelkast serveren.
  • Decoreer ze eventueel met wat extra fruit en/of slagroom.
twee glaasjes met cheesecake met passievrucht toetjes gedecoreerd met passievrucht, munt en framboos

Variaties

Glutenvrije cheesecake in glas

Voor een glutenvrije versie hoef je alleen de koekjes te vervangen door glutenvrije koekjes.

Andere smaken

Deze cheesecake in glas kun je bijna in elke smaak maken. Vervang de passievruchtenpuree eens door een andere fruitsoort. Denk hierbij aan frambozen, aardbeien, mango of bosvruchten. Let op met kiwi of ananas, dit fruit heeft een enzym wat ervoor zorgt dat de bindende werking van oa gelatine wordt afgebroken.

glaasje met cheesecake met passievrucht toetjes gedecoreerd met passievrucht, munt en framboos waarbij er al een beetje uitgelepeld is.

Veel voorkomende vragen


Hoe bewaar ik deze cheesecake in glas?

Bewaar cheesecake in glas tot serveren in de koelkast. Je kunt deze glaasjes gerust 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Dek ze wel goed af, zodat ze geen andere smaken uit de koelkast kunnen overnemen.

Kan ik dit invriezen?

Nee, dit recept is niet echt geschikt om in te vriezen.


Recept: Cheesecake in glas met passievrucht

twee glaasjes met cheesecake met passievrucht toetjes gedecoreerd met passievrucht, munt en framboos

Cheesecake in een glas met passievrucht

Een heerlijk toetje voor een feestelijk diner of voor op een toetjes buffet. Deze passievruchten cheesecake is lekker fris, waardoor het een ideale afsluiter is van een etentje.
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Rust tijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 20 minuten
Gang: Dessert, Nagerecht
Keuken: Amerikaans, Nederlands
Porties: 4
Auteur: Tessa Couperus

Handig om te gebruiken

  • 4-6 dessert glaasjes met ca 125 ml inhoud
  • garde
  • spuitzak

Ingrediënten

  • 8 Bastogne koekjes
  • 200 milliliter slagroom
  • 200 gram roomkaas philadelphia naturel
  • 80 gram witte basterdsuiker
  • 200 milliter passievruchten puree
  • 2 blaadjes gelatine
  • 1 eetlepel suiker naar smaak

Decoratie

  • 2 passievruchten
  • frambozen
  • munt of verveine, citroenmelisse oid

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Hak de bastogne koekjes fijn.
  • Week de gelatine in koud water.

Samenstellen

  • Verdeel de kookkruimels over de glaasjes en druk deze licht aan.
  • Klop de slagroom lobbig met de basterdsuiker.
  • Roer de roomkaas even door en meng deze met de slagroom tot een homogene massa.
  • Roer 100 ml van de passievruchtenpuree door het roomkaas mengsel.
  • Doe het roomkaasmengsel in een spuitzak en verdeel het over de glaasjes.
  • Zet de glaasjes in de koelkast en laat het opstijven.

Toplaag maken (passievruchten gelei)

  • Verwarm de resterende 100ml passievruchten puree met de suiker totdat de suiker is opgelost. Voeg de suiker naar smaak toe, het mag best wel lekker fris van smaak zijn.
  • Los het geweekte gelatine blaadje op in de warme gezoete passievruchten puree en laat dit even afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Maak 1 passievrucht open, lepel het vruchtvlees eruit en roer dit door de passievruchten gelei.
  • Schenk de passievruchten gelei op het cheesecake mengsel zodat er een mooi toplaagje ontstaat. Zet terug in de koelkast en laat het laagje in ca een uur volledig opstijven.

Decoreren en serveren

  • Haal de glaasje vlak voor serveren uit de koelkast en decoreer het de resterende passievrucht welke je in partjes snijdt, frambozen en een blaadje munt.

Handige tips

Van te voren maken: Je kunt dit recept prima 1-2 dagen van te voren maken.
Dit recept gaat uit van 4 glaasjes van ca 125 ml. Wil je een grand-dessert of een toetjes buffet serveren dan kun je het ook prima verdelen over meerdere kleinere glaasjes.
Bewaren: Je kunt deze toetjes 2-3 dagen bewaren in de koelkast. Leg de garnering er pas op vlak voor serveren.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

Bewaar dit recept

cheesecake met passievrucht in twee glaasjes met daarboven ook de tekst cheesecake in glas met passievrucht

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering




Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.